FTM-mediahoror unite

Love us, we're famous!

måndag, november 06, 2006

artikeln för KT

Eftersom artikeln inte finns tillgänglig på nätet så kopierar jag helt enkelt in texten från mailet som fick för att kontrolläsa texten. Då jag ännu inte sett artikeln hoppas jag på att det är samma text i den som i mailet.

----

Fakta
Namn: Kim Nygren
Ålder: 25 år
Familj: Mamma, pappa, storasyster och lillebror.
Fritidsintressen: Göra hemsidor, politik, RFSL ungdom, HBT-frågor
Äter gärna: Vegetarisk lasagne
Dricker gärna: Mjölk
Gillar: RFSL ungdom och schlager
Ogillar: Fördomar, människor som inte respekterar andra
Motto: Don’t assume anything

Kim Nygren är transsexuell. Varje dag när han vaknar känner han att något är fel
– Jag är en kille i en kvinnokropp. Nu håller jag på att förändra det och det känns skönt.

Kim Nygren är född och uppvuxen i Skåne men av detta hörs inte ett spår när han pratar. Det var kärleken som förde Kim till Karlstad för drygt ett år sedan. Mellan Skånetiden och flytten till Karlstad gick han en tvåårig utbildning till webdesigner i Varberg och bodde också ett tag i Stockholm. Nu är han på väg att flytta igen, den här gången till Uppsala.
– Karlstad känns lite för litet.
Planen är att söka jobb i Stockholm för att få en inkomst. Helst skulle han vilja jobba med HBT-frågor och förändra världen. HBT står för homosexuella, bisexuella och transpersoner.
Han sitter som vice distriktsordförande i RFSL Ungdom Värmland. RFSL är en förkortning för riksförbundet för sexuellt likaberättigade.
Under hela sitt liv har Kim varit relativt manlig, berättar han, även om naturen gjort honom till kvinna. Sedan fem års ålder har han velat ha skägg. Men det var först när han var 18 han började fundera på huruvida han var transsexuell.
En psykolog som han börjat gå hos skickade honom vidare till en utredare. Han fick beskedet att han var tvungen att gå ner 25 kilo i vikt för att få börja med hormonbehandling.
– I början gick det lite trögt men sen tog det fart och jag gick ner 25 kilo på ett halvår.
I mars kunde hormonbehandlingen börja och Kim går nu igenom sin andra pubertet. Kroppsbehåringen har ökat och det efterlängtade skägget har börjat titta fram. Han har också kommit in i målbrottet.
– Tidigare tyckte jag att det var jättejobbigt att prata i telefon men det går mycket bättre nu. Jag tror det har att göra med att rösten har blivit mörkare.
Käkbenet kommer att bli mer markerat och adamsäpplet bli större.
Omgivningens reaktioner har till största del varit positiva. Kims mamma tycker det viktigaste är att han är lycklig och mår bra men hans pappa kan inte acceptera att Kim vill vara kille.
Han har inte mött så mycket fördomar annars utan folk är mest nyfikna. Detta trots att Karlstad hamnade långt ner i listan över hur HBT-vänliga kommunerna är i en undersökning som RFSL nyligen gjort.
Sverige var faktiskt det första landet i världen som gjorde det lagligt att byta kön. Det var 1972. Varje år genomgår cirka 30 personer könskorrigering. För att få göra det måste personen vara myndig, ogift och steril. Men de här reglerna ska ses över.
– Det skulle vara bättre om man bara behövde gå igenom en pubertet.
Nästa steg för Kim är att brösten ska opereras bort. Sedan ska äggstockarna och livmodern väck innan könskorrigeringen fullbordas. När allt är klart kommer han också att få nya fyra sista siffror i personnumret. Den näst sist siffran anger ju om personen är en tjej eller kille. Jämn siffra för tjej och ojämn för kille.
När frågan kommer upp om kärlek och attraktion berättar Kim att han inte dras till killar eller tjejer utan till människor.
– Könet spelar ingen roll.
ANNA OSCARSON


----